ERASMUS+ VET Project „Practice and Succeed” 2022-1-RO01-KA121-VET-000054411
Job
shadowing in Granada, Spania
În 19 martie 2022 am pornit spre Granada, din Sântana, via Budapesta și Malaga.
La această activitate de job shadowing am participat doi profesori, Căruntu Mircea și eu, Tarce Mihaela.
Scopul acestei călătorii a fost acela de a vedea cum se desfășoară activitatea didactică în țări mai avansate din punct de vedere economic și tehnologic, de a afla cum au făcut ei față provocărilor apărute în perioada pandemiei în domeniul educației și de a aduce modele de bună practică în școala noastră pe care să le aplicăm în procesul de predare-învățare.
Activitățile s-au desfășurat la:
1. M.E.P. Europrojects Granada – este o organizație privată care se ocupă în principal cu organizarea și implementarea diferitelor proiecte în Granada. Are o experiență de 15 ani în domeniu și a lucrat cu numeroși elevi și profesori din 26 țări.
Această companie asigură organizarea mobilităților atât pentru elevi cât și profesori. Ei sunt cei care au facilitat vizitarea școlilor și companiilor din cadrul mobilității de job-shadowing și tot ei vor asigura plasarea elevilor care vor desfășura stagiile de pregătire practică la companii în Granada.
Ni s-a prezentat programul și serviciile care ni se vor oferi, ni s-au dat informații utile despre modul în care se vor desfășura activitățile, care va fi programul cultural și ni s-a făcut o prezentare a sistemului educațional spaniol.
Programul cultural a inclus vizita la Alhambra, la Parcul de știință și Biodom, un tur al centrului istoric al orașului Granada și o seară de flamenco.
2. La Huerta de Gui – este o firmă locală din Granada, care se ocupă cu agricultura ecologică, dar care a fost o idee de afacere inovatoare: produsele de la plantare până ajung la clienți, nu cunosc intermediari. De toate aspectele desfășurării în bune condiții a circuitului economic se ocupă patronul acestei firme împreună cu soția și cei 5 angajați. Aici pot face practică elevii care învață în acest domeniu.
3. Hotel Abadia – este o afacere de familie, cu tradiție în Granada, care își desfășoară activitatea într-o clădire veche din secolul al XVI-lea, restaurată. Este un hotel cosmopolit, unde vin turiști din multe țări, unde s-a îmbinat tradiția cu modernul atunci când s-a realizat amenajarea întregii clădiri. Elevi de la licee cu specializări în domeniul hotelier, din diferite țări fac practică aici, având oportunitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele de limba engleză și de limba spaniolă. Condițiile de desfășurare a stagiilor de pregătire practică sunt foarte bune.
4. Liceul IES Luis Bueno Crespo – unde IES înseamnă Institutul de Învățământ Secundar, este un liceu de stat, care are clase din învățământul secundar obligatoriu (ESO), care se desfășoară între 12 și 16 ani, precum și clase din învățământul secundar superior care durează doi ani universitari, de obicei între 16 și 18 ani. Oferă elevilor posibilități să învețe pe cele două filiere:
În perioada pandemiei orele s-au ținut în format online, profesorii folosind google classroom și google meet. În acea perioadă orele au fost mult mai teoretizate, partea practică putându-se realiza cu greu. Ne-au prezentat metodele noi de predare folosite în școală, dotările claselor precum și laboratoarele lor de practică. Dotările din clase și laboratoare sunt remarcabile, de ultimă generație astfel încât în momentul în care elevul merge și face practică la firme nu are probleme în a lucra cu echipamentele și utilajele de acolo.
Am vizitat laboratoare de robotică, mecanică, instalații electrice, de design vestimentar, de croitorie, clase de gestiune administrativă.
În Spania orele sunt de 60 min. fiind grupate în calup de 3, pauză de 30 minute și apoi iar 3 ore grupate. Profesorii sunt cei care merg la clasele unde au ore și doar când au ore de laborator elevii sunt nevoiți să se mute.
Pe lângă sălile de clasă și laboratoare școala mai are o bibliotecă bine dotată, chioșc cu alimente, un teren de sport și o sală de sport.
În urma discuțiilor cu profesorii spanioli am aflat că în Spania este o mare cerere de lucrători calificați, de absolvenți de filiere tehnologice care au învățat o meserie și o mult mai mică cerere de absolvenți de filiere teoretice. Am constatat că se pune un puternic accent pe orele de pregătire practică și acolo elevii care nu stăpânesc bine materia de specialitate nu au voie să meargă la practică la agenții economici până nu își îmbunătățesc cunoștințele.
Această școală este implicată în proiecte Erasmus+ și profesorii cu care am venit în contact sunt dispuși să colaborăm în continuare.
5. Liceul Hurtado de Mendoza – este o instituție de învățământ public de tradiție în Spania, cu specializări în domeniul hotelier pentru clasele 10-12.
Acest liceu are o vechime de 56 de ani în formare profesională în domeniul hotelier și turism și este singurul Centru integrat în domeniul hotelier și turism din Andalucia.
Specializările liceului sunt:
- nivel 2 de calificare:
- bucătărie și gastronomie
- servicii în restaurare
- nivel 3 de calificare:
- bucătărie și gastronomie
- servicii în restaurare
- agenții de turism și managementul evenimentelor
- ghid, informare și asistență turistică
- managementul cazărilor turistice
În această școală se pune accentul pe un învățământ integrat, în care se întâlnesc toate specializările necesare în domeniul hotelier și cel turistic.
Se pune un mare accent pe proiecte trans-disciplinare și de a da frâu liber creativității elevilor.
„Ne-a fost prezentată o sală de curs mai specială, numită AULA ATECA (Sala de clasă tehnologie aplicată), care este un spațiu este conceput pentru simularea afacerilor și dezvoltarea de noi propuneri prin inovare și utilizarea noilor tehnologii. Este o sală de clasă de simulare și dezvoltare tehnologică în care se desfășoară următoarele:
- metode active de învățare digitală;
- planificarea, proiectarea și experimentarea de noi produse și servicii;
- simularea practicilor profesionale;
- instrumente de cercetare și dezvoltare VR (realitate virtuală)
Ghidul nostru a fost directorul adjunct al liceului, care este un fost absolvent al acelei școli, și ne-a prezentat toate laboratoarele și sălile de clasă, dându-ne informații foarte detaliate și răspunzând la toate întrebările noastre.
În perioada pandemiei, școala s-a efectuat fie online, fie în format hibrid, dar s-a pus accentul pe pregătirea teoretică a elevilor deoarece pregătirea practică în anumite perioade nu s-a putut efectua. Din discuțiile cu profesorii din școală a rezultat ideea că pentru filiera tehnologică școala cu predare față în față este cea mai bună soluție. Au mai spus că în anul 2020 partea de pregătire practică s-a pierdut, deoarece nu s-a putut face, elevii nu au putut fi trimiși la agenți economici și nici nu au putut face măcar practică în laboratoarele școlii.
Dotările școlii sunt de ultimă generație, având toate echipamentele necesare pentru o pregătire practică de calitate.
Este o școală în care proiectele Erasmus + au un departament special. Chiar în perioada în care am mers noi la ei, aveau elevi plecați în Germania, în proiect.
6. Liceul IES Politecnico Hermenegildo Lanz – este un liceu de stat, care este unul dintre cele mai vechi centre educaționale din orașul Granada, strâns legat de dezvoltarea orașului și a provinciei sale.
În acest liceu sunt peste 140 de persoane care pregătesc peste 2.000 de elevi în fiecare an, predând diverse modalități educaționale, pe o structură complexă de grupuri distribuite în ciclurile de formare a claselor superioare și mijlocii, formarea profesională de bază, învățământul secundar obligatoriu, învățământul secundar obligatoriu pentru adulți, bacalaureatele și grupurile de pregătire a testului de acces la gradul superior.
Această instituție de învățământ își propune găsirea de noi formule care să contribuie la îmbunătățirea competitivității economiei Granadei, cu propuneri de formare de ultimă oră combinate cu mecanisme de asigurare a echității și coeziunii sociale, cu soluții de formare viabile pentru toți elevii.
Specializările lor sunt:
- Bachillerato- filiera teoretică cu specializările: - științe;
- științe umaniste și sociale;
- Arte.
- nivel 2 de calificare: - tehnician Ghid în mediul natural și timpul liber
- tehnician în instalații electrice și automate
- tehnician în sisteme și rețele de microcalculatoare
- tehnician în instalațiile de producere a căldurii
- tehnician caroserie
- nivel 3 de calificare: - tehnician în predare și animație socio-sportivă
- tehnician în proiecte de construcții
- tehnician în organizarea și controlul lucrărilor de construcții
- tehnician în sisteme electrotehnice și automatizate
- tehnician în dezvoltarea aplicațiilor web
- tehnician în mentenanța instalațiilor termice și fluidelor
- tehnician în eficiență energetică și energie termică solară
- tehnician în Automotive
Acest liceu este un liceu cu clase preponderent profesionale, unde se fac doar 2 ani de școală. În acești doi ani nu se fac deloc materii de cultură generală ci doar materii de specialitate. În primul an ponderea predării teoriei este de 50%, restul fiind ore de practică în atelierele școlii sau la agenții economic, iar în anul al doilea aceasta scade la 25% din orele alocate, restul de 75% fiind ore de practică.
Profesorii cu care am discutat au fost foarte dornici să ne arate și să ne vorbească despre școala lor, de care erau foarte mândrii.
Conducerea școlii și-a arătat disponibilitatea de a semna parteneriate cu școala noastră.
Ca și la celelalte două licee, în perioada pandemiei modul de predare a fost online sau hibrid, după cum situația a cerut-o, elevii au realizat la finalul fiecărui ciclu în care s-a predat online o lucrare practică care a fost notată, pregătirea practică s-a făcut doar când situația epidemiologică o permitea.
Această școală, ca și liceul Hurtado de Mendoza, are o AULA ATECA unde elevii pot da frâu liber imaginației și pot crea noi produse.
Dotările liceului sunt excepționale, ca în toate celelalte licee vizitate.
În acest liceu, pe lângă pregătirea de specialitate, elevii au parte și de o pregătire care să îi ajute să se poată integra mai ușor la locul de muncă, care să le dezvolte abilități de comunicare și sociale.
În toate cele trei licee vizitate sunt clase care fac ore dimineața și clase care fac ore după-masa deoarece elevii sunt numeroși și nu dispun de spații suficiente pentru câți elevi doresc să urmeze cursurile școlilor respective.
În concluzie, putem spune că aceste activități desfășurate în perioada 21-25 martie 2022 în Granada au relevat necesitatea unei mai strânse colaborări între liceul nostru și firmele din zonă, pentru ca școala noastră să fie în pas cu cerințele actuale ale pieței muncii. Piața muncii cere ca elevii care ies de pe băncile școlii să nu fie doar bine pregătiți profesional ci și să fie capabili să facă față provocărilor actuale, stresului.
Mai este necesară o dotare a școlii cu echipamente tehnologice noi, care să permită elevilor să se pregătească în mod adecvat pentru intrarea pe piața muncii, și pe lângă această dotare cu echipamente o pregătire periodică a cadrelor didactice din domeniul VET pentru a ști cum să utilizeze aceste echipamente.
Prof. Mircea Căruntu
Prof. Mihaela Tarce
Comentarii
Trimiteți un comentariu